ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ

2015-11-20 09:08

Η

σωστή επιλογή χρωμάτων για το βάψιμο κάθε δωματίου είναι παραπάνω από το μισό της επιτυχίας του τελικού αποτελέσματος.

Ηπρακτική διαδικασία, ακόμη κι αν θελήσετε να εφαρμόσετε κάποιατεχνοτροπία, δεν είναι καμιά επιστήμη, ακόμη και οι πιο αρχάριοι σε αυτά με λίγη υπομονή σίγουρα θα τα καταφέρετε. Όσο όμως τέλεια κι αν βαφτεί ένας χώρος, αν οι αποχρώσεις δεν είναι πετυχημένεςανάλογα με την αίσθηση και την γενική εικόνα που θέλατε να του δώσετε διαλέγοντας τα χρώματα, το αποτέλεσμα δεν θα σας ικανοποιήσει πλήρως ή -το πιοσυχνό- πολύ σύντομα θα σας "κουράσει".

Κι όμως δεν είναι δύσκολο να μάθετε τα βασικά για το πως θα επιλέξετε τα σωστά χρώματα για τον κάθε χώρο, αν το καταφέρετε μια φορά θα μπορείτε να συνδυάζετε γενικώς τα χρώματα με επιτυχία για πάντα και παντού.



1. η συνολική εικόνα

Το Α και το Ω του θέματος. Οι τοίχοι λειτουργούν σαν ...καμβάς στην συνολική χρωματική εικόνα κάθε χώρου, μέσα στον οποίο θα προστεθούν κι άλλα χρώματα με έπιπλα, υφάσματα κλπ.

Αν λοιπόν ξεφύγετε από τους τόνους τους άσπρου για τους τοίχους, θα πρέπει το σύνολο των αποχρώσεων που θα τοποθετηθούν σε έναν χώρο να συνδυάζονται μεταξύ τους, είτε ως παρεμφερή είτε δημιουργώντας κατά τόπους έντονες αλλά καλαίσθητες και ταιριαστές αντιθέσεις. 





Κάθε φορά λοιπόν που βάφετε ένα δωμάτιο να θυμάστε ότιπαρεμβαίνετε όχι μόνο στους τοίχους, αλλά σ΄αυτήν την γενική όψη του, γι΄αυτήν θα πρέπει συνολικά να έχετε αποφασίσει σε τι αποχρώσεις και συνδυασμούς την θέλετε, πόσο "απαλή" ή πόσο "έντονη" κλπ. και ότι κάποια μόνον χρωματικά στοιχεία της θα αποτελούν οι τοίχοι, τα υπόλοιπα θα προστεθούν με κάθε είδουςαντικείμενα και τα οποία τις πιο πολλές φορές υπάρχουν και δεν θααλλάξουν άρα "πάνω τους" θα πρέπει να προσαρμοστεί και το χρώμα των τοίχων. 





 

2. υπάρχει ήδη χρώμα

Αν δεν πρόκειται να επιλέξετε αποχρώσεις για ένα νεόδμητοσπίτι ή ένα δωμάτιο που θα το ανακαινίσετε εξ΄αρχής, υπάρχουν ήδη επιφάνειες - στοιχεία που σας δεσμεύουν, με βασικότερο εκείνο του δαπέδου

Μάρμαρο, ξύλο, πλακάκι, μωσαϊκό ή απλώς ταχαλιά, διαθέτουν ήδη χρώμα που δεν μπορείτε νααγνοήσετε επιλέγοντας πως θα παρέμβετε στην συνολικήχρωματική εικόνα ενός χώρου. Ειδικά αν η απόχρωση του δαπέδου είναι έντονη ή πολύ σκούρα, αν επιλέξετε εξίσουέντονες ή σκούρες αποχρώσεις και για τους τοίχους θα"πνίξετε" τον χώρο που θα μοιάζει και μικρότερος καιασφυκτικά γεμάτος.




Τα πολύ ογκώδη επίσης έπιπλα ενός δωματίου, αν δεν είναι ανοιχτόχρωμα,  δεσμεύουν εξίσου τις επιλογές σας ειδικά σε μικρούς χώρους. 
Αν για παράδειγμα σ΄ένα δωμάτο γεμάτο με σκούρα καφέέπιπλα και ξύλινο σκούρο πάτωμα επιλέξετε για μεγάλεςεπιφάνειες των τοίχων π.χ το κεραμιδί, το σκούρο μπλε ή ένα βαθύ κυπαρισί επειδή αυτά σας αρέσουν ως χρώματα, η αρχική εντύπωση θα είναι ένα εντυπωσιακό,ταιριασμένο και σχεδόν ...θεατρικό σκηνικό σε πολύσύντομο όμως διάστημα θα ανακαλύψτε ότι το σύνολοείναι "σκοτεινό" και πολύ "κουραστικό" στο μάτι, κάτι πουδεν θα συμβεί αν για τους τοίχους επιλέξετε από πιοανοιχτόχρωμους έως παλ χρωματισμούς των ίδιων αποχρώσεων και δημιουργήσετε την ένταση  με κάποια αντικείμενα ή υφάσματα στους αντίστοιχους σκούρους τόνους.  





3. το σπίτι δεν είναι ...cafe

Μην επιλέγετε έντονες αποχρώσεις για να βάψετε τους τοίχους, με αποκλειστικό κριτήριο ότι τις είδατε σε τοίχους ενός μαγαζιού  ή οποιοδήποτε δημόσιο χώρο ή και κάποιο φιλικό σπίτι και σας άρεσαν, παρ΄εκτός αν το μέγεθος του δωματίου είναι των ίδιωνδιαστάσεων και -κυρίως- αν μπορείτε να ...μιμηθείτε το σύνολοτης διακόσμησης του χώρου του οποίου θέλετε να αντιγράψετε τις χρωματικές επιλογές.  
Τις πιο πολλές φορές είναι η συνολική εικόνα που τραβάει το μάτι και μας εντυπωσιάζει κι όχι μεμονωμένα οι τοίχοι και πάντα να λαμβάνετε υπόψιν πως η ίδια απόχρωση άλλο αποτέλεσμαδημιουργεί σε έναν μεγάλο και διαφορετικό σε έναν μικρότεροχώρο, ακόμη και η ώρα που βλέπετε ένα χρώμα όπως και ο τεχνητός φωτισμός παίζουν πολύσημαντικό ρόλο, γι΄αυτό και πριν αποφασίσετε ειδικά για έντονες αποχρώσεις δείτε ταχρωματολόγια πρωί αλλά και βράδυ και προσπαθείστε να φανταστείτε πως περίπου θα είναι ηγενική εικόνα του δωματίου που θέλετε να βάψετε όλες τις ώρες της μέρας κι αν αυτή πράγματι σαςικανοποιεί.




Ο ασφαλέστερος τρόπος, να αντιγράψετε στο σπίτι τουςσυνδυασμούς μια παλέτας χρωμάτων που είδατε οπουδήποτε και σας άρεσε, είναι να χρησιμοποιήσετε τις πιο σκούρες αποχρώσεις της σε μικρά σημεία και όχι στο σύνολο των τοίχων, εκτός κι αν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία ενός δωματίου, έπιπλα, υφάσματα κλπ. κινούνται σε πολύ ανοιχτόχρωμους ίδιους τόνους. 
Αν όχι, προτιμήστε να βάψετε π.χ τον πιο μικρό τοίχο ενός δωματίου σε μια ιδιαίτερη και σκούρα απόχρωση ή έναν μεγάλο τοίχο μόνον από ένα ύψος και κάτω όμως κλπ., να χρησιμοποιήσετε στένσιλς ή κάποια τεχνοτροπία σε επίσης μικρές επιφάνειες  και να συνδυάσετε τις έντονες αυτές αποχρώσεις με κάποια άλλα στοιχεία του χώρου  όπως κουρτίνες, χαλιά, πίνακες κλπ. ενώ οι υπόλοιποι τοίχοι θα είναι βαμμένοι σε πιο διακριτικούς χρωματισμούς.


4. το λευκό είναι ...πασπαρτού

Ο μεγαλύτερος σύμμαχος κι αυτό που θα σας βοηθήσει όσο κανένα χρώμα να δώσετε στην συνολική όψη ενός δωματίου την εικόνα που ονειρεύεστε

Η έννοια "λευκό" περιλαμβάνει ολόκληρη την παλέτα από τοεντελώς άσπρο έως τις πιο παλ αποχρώσεις όλων των τόνων κάθεχρώματος που είναι σίγουρο πως θα ταιριάξουν ανά περίπτωσηιδανικά με έπιπλα, υφάσματα, διακοσμητικά αντικείμενα και ταυτόχρονα είναι το "επιβεβλημένο" χρώμα για τις οροφές, οποιαδήποτε άλλη επιλογή για τοταβάνι  απλώς θα "περιπλέξει" το σύνολο των αποχρώσεων ενός χώρου και θα μικρύνει οπτικά τον χώρο. 



 

5. μην αποφασίζετε στο ...χρωματοπωλείο

Είναι σχεδόν σίγουρο πως αν χωρίς μιαστοιχειώδη προεργασία, βρεθείτε απευθείας στοχρωματοπωλείο να ...ζαλίζεστε κοιτώντας δεκάδεςδειγματολόγια θα κάνετε λάθος επιλογή. 

Είναι το σπίτι σας, ο χώρος που ζείτε και η όψη του αξίζει αν όχι περισσότερη τουλάχιστον την ίδια προσοχή που δίνετε στο τι θα φορέσετε και σίγουρα δεν σας αρέσει να φοράτε αταίριαστα χρώματα και ρούχα που τα πήρατε επειδή τα βρήκατε μπροστά σας απλώς ...για να φορέσετε κάτι.  
Το internet είναι πολύτιμο εργαλείο στο να αποφασίσετε, ψάξτε, ανακαλύψτε χρωματικούς συνδυασμούς που σας αρέσουν αλλά ...δεν το ξέρατε, δείτε και ξαναδείτεδείγματα χρωμάτων πριν την τελική σας επιλογή και πηγαίνετε στο χρωματοπωλείο με ένα χαρτάκι που θα ΄χετε ήδη σημειώσει τους κωδικούς των αποχρώσεων που θέλετε. 
Κατεβάστε από εδώ το Vivedeco ένα ...μαγικό προγραμματάκι που θα σας δώσει την δυνατότητα να δείτε φωτογραφίες των χώρων σας βαμμένες ...σε όποιες αποχρώσεις θελήσετε για να έχετε μια ...ζωντανή εικόνα του κάθε δωματίου, πως θα ήταν βαμμένο έτσι.